Χαιρετισμός του Καπετάνιου

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και το πειρατικό μας σαλπάρει για να ταξιδέψει τους μικρούς μας ποδοσφαιριστές στα πελάγη του ποδοσφαίρου.

Η ακαδημία μας έχει οργανωθεί ώστε να δέχεται κατά κύριο λόγο παιδιά από 5 έως 15 ετών, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο και περιοριστικό. Πρέπει όμως να επισημάνουμε εδώ ότι πέρα από την βιολογική ηλικία ενός παιδιού υπάρχει και η ηλικία που στην επιστήμη της φυσικής αγωγής ονομάζουμε προπονητική ηλικία. Η προπονητική ηλικία είναι διαφορετική από παιδί σε παιδί. Μπορεί ένα παιδί 4 ετών προπονητικά να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μίας προπόνησης με παιδιά μεγαλύτερης (5 ετών) βιολογικής ηλικίας. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να το επιβεβαιώσει μόνο ο προπονητής.

Η ακαδημία ακολουθεί ολόκληρη τη σχολική χρονιά προσθέτοντας έναν ακόμη μήνα (Ιούλιο αν αυτό είναι εφικτό) κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα παιδιά διδάσκονται τις βασικές δεξιότητες μέσα από ποδοσφαιρικά παιχνίδια, που είναι ο βασικός άξονας της παιδικής προπονητικής μεθοδολογίας. Επίσης διδάσκονται τους κανόνες του παιχνιδιού και της ομαδικότητας. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διασκεδάζουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης, επιβάλλοντας όμως ένα ανάλογο με το παιδί επίπεδο πειθαρχίας, ώστε να μάθουν πώς να παίζουν σωστά το παιχνίδι. Ο σεβασμός προς τους συμπαίκτες, τους αντίπαλους παίκτες καθώς και τους διαιτητές βρίσκεται πολύ ψηλά στην ποδοσφαιρική ηθική μας. Όταν οι παίκτες μεγαλώσουν ηλικιακά ή όταν αποκτήσουν το απαιτούμενο επίπεδο τεχνικής, προωθούνται στο επόμενο τμήμα εκμάθησης.

Κάθε παίκτης θέλει να παίξει στο παιχνίδι! Αυτό που τα παιδιά αναζητούν σε ένα παιχνίδι είναι η προσπάθεια να κλωτσήσουν την μπάλα και να σκοράρουν ένα γκολ, ιδίως όταν η μαμά ή ο μπαμπάς παρακολουθούν. Ωστόσο, μερικές φορές αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πρόοδό τους. Σαφώς και ενθαρρύνουμε τη γονική στήριξη, αλλά είμαστε ενάντιοι σε κάθε προπονητική εντολή από τους γονείς κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα. Στην πράξη συχνά επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα από τα παιδιά όταν οι γονείς δεν είναι κοντά, γιατί είναι περισσότερο συγκεντρωμένα στο να κάνουν αυτό που πρέπει σωστά, παρά στο να αναζητήσουν την επιβεβαίωση από τους γονείς τους.

Καλούμε κάθε πειρατή να μελετήσει, να ακολουθήσει και να εφαρμόσει τους κανόνες του πειρατικού μας. Οι μεγαλύτεροι και παλαιότεροι πειρατές (παίκτες και γονείς) θα πρέπει να διδάσκουν τους μικρότερους με τον παραδειγματισμό τους την εφαρμογή αυτών των κανόνων.

Λύσαμε κάβους λοιπόν και σαλπάραμε. Ανοίγουμε πανιά και σηκώνουμε την πειρατική μας σημαία στο υψηλότερο άλμπουρο της γαλέρας μας. Μαζί θα ταξιδέψουμε και θα αναζητήσουμε το θησαυρό που χάσαμε κάπου στην πορεία της ζωής μας …