Η φιλοσοφία μας

Οι ΠΕΙΡΑΤΕΣ είμαστε μία νέα ακαδημία ποδοσφαίρου που δημιουργηθήκαμε  το Σεπτέμβριο του 2013 με σκοπό να διδάξουμε το ποδόσφαιρο στους  μικρούς μας φίλους μέσα από τη χαρά και το παιχνίδι. Η αλήθεια είναι πως, αυτό που πιστεύαμε ότι είναι το σωστό κατά τη γνώμη μας και θέλαμε να εφαρμόσουμε στην εκμάθηση του ποδοσφαίρου στα παιδιά, δεν μπορούσαμε να το κάνουμε στις ακαδημίες που εργαζόμασταν στο παρελθόν, διότι ήταν αδύνατο να ξεπεράσουμε 2 παγιωμένα θέματα: 1) τη ματαιοδοξία του γονιού να βλέπει το παιδί του όπως τον Μέσσι ή το Ρονάλντο, θέλοντας να παίζει με πάθος «Σπαρτιάτη» πολεμιστή και να εφαρμόζει για παράδειγμα το 1-2 από την ηλικία των 5 ετών και 2) την απαίτηση του ιδιοκτήτη της ακαδημίας να εκπληρώνουμε τη ματαιοδοξία αυτή, διότι «αν ο γονιός δεν είναι ικανοποιημένος θα πάρει το παιδί και θα φύγει».
Αναπτύσσαμε χρόνια τη φιλοσοφία μας πάνω στην εκμάθηση του ποδοσφαίρου και τη διαπαιδαγώγηση τόσο του παιδιού όσο και του γονέα. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι νέο, θέτοντας γερές βάσεις, ώστε να μπορέσουμε να διαπαιδαγωγήσουμε σωστά τους αθλητές μας.
Σε πρώτη φάση λοιπόν γράψαμε τους Όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους πρέπει κάποιος να συμφωνεί και να τους ακολουθεί προκειμένου να γίνει και να παραμείνει μέλος των ΠΕΙΡΑΤΩΝ. Στη συνέχεια γράψαμε τους 3 κανόνες των Πειρατών που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά της ομάδας στα παιχνίδια, απέναντι στους αντίπαλους παίκτες, τους προπονητές και φυσικά τους διαιτητές, και τους οποίους κανόνες υποχρεωτικά θα πρέπει ο καθένας από εμάς να τους εφαρμόζει.
Αφού θέσαμε της βάσεις για το ήθος της ακαδημίας (παικτών, γονέων και προπονητών),  έπρεπε να βρούμε ένα χώρο που θα μπορέσει να στεγάσει την ομάδα αλλά και να είναι τόσο ζεστός και φιλικός ώστε να αγκαλιάσει και να προστατέψει τη φιλοσοφία μας. Ο χώρος στο club Polydroso, πραγματικά μας εμπνέει να κάνουμε πράξη τις ιδέες μας, αλλά συγχρόνως εμπνέει και όσους έρχονται, να ακολουθήσουν με σθένος τις αρχές που έχουμε θέσει. Μέσα στο χάος της πόλης των Αθηνών βρήκαμε μία μικρή όαση, τη δική μας Τορτούγκα.
Έτσι άνοιξε ο δρόμος να εφαρμόζουμε τις παιδαγωγικές μας αρχές. Να παίξουμε μαζί με τα παιδιά, να γελάσουμε με τα αστεία τους, να διασκεδάσουμε στην προπόνηση και φυσικά να δεθούμε με συναισθήματα που πηγάζουν από την αληθινή σχέση και όχι από την οικονομική υποχρέωση. Το δέσιμο των παιδιών μεταξύ τους, με τον προπονητή και με την ομάδα γενικότερα, είναι κάτι το μαγικό και αμοιβαίο που μόνο ως υγιής εξάρτηση μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Το δέσιμο των γονιών με την ομάδα είναι κάτι εξίσου φοβερό. Το χειμώνα με τα μπουφάν κλειστά μέχρι πάνω, με κρύο ή με βροχή (εντάξει, είπαμε, όχι και με χιόνια) οι μπαμπάδες να είναι στα κάγκελα να παρακολουθούν την προπόνηση των παιδιών τους, ενώ στους αγώνες η φανατική μαμά, να ζητάει από την ομάδα να τα δώσει όλα για την καλή εμφάνιση και τη νίκη.
Μέσα από αυτή τη σχέση και την εφαρμογή της σωστής εκπαίδευσης, θα μπορέσουμε να δουλέψουμε σωστά, ώστε οι παίκτες που θα δουλέψουν με τους ΠΕΙΡΑΤΕΣ να είναι ολοκληρωμένοι ποδοσφαιριστές με ήθος.

Προπονητική φιλοσοφία
Μην περιμένετε στην ακαδημία μας να δείτε φοβερά συστήματα και κινήσεις παικτών από τη μικρή ηλικία. Τα πάντα θα κινούνται γύρω από την ατομική τεχνική και τακτική. Την κίνηση του 1-2 ή του «pass and go», θα μπορέσει να τη μάθει το παιδί ακόμα και στην ηλικία των 18 ή 20 χρονών που λέει ο λόγος, όμως μια σωστή υποδοχή της μπάλας δε θα μπορέσει να τη μάθει στην ηλικία αυτή και ο χρόνος θα έχει πια περάσει…
Πολύ ψηλά στην προπονητική μας φιλοσοφία,λοιπόν, βρίσκεται ο καλός χειρισμός της μπάλας και η σωστή ατομική τακτική. Μας ενδιαφέρει να παίζουμε για την ομάδα και για την ευχαρίστησή μας και όχι απόλυτα για τη νίκη. Φυσικά και η νίκη είναι ο στόχος μας σε κάθε παιχνίδι, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός.